HL 1. kolo (6.L): FC A.Č.A.B. - Ukradený širáci 2:4

07.09.2015 07:12

Stadion: Běchovice

Diváků: 1

Střelci za Ačab: Jarda, Trojis


FCA se nakonec administrativně posunulo do 6. ligy, přestože nám postup v minulé sezóně utekl jen o pouhý bod, došla na nás řada v čekací listině díky některým končícím/vyloučeným týmům. Byli jsme nalosováni do skupiny 6.L s hracím dnem převážně v neděli na večer. Sestava se opět trochu obměnila, odešel Čagi a na půlrok si dal pauzu jeden z odchovanců týmu, Bůža. Naopak se vrátil (po ročním hostování v Anglii) Jirka Princ. Dále také Ačab posílil o dva nové hráče, Jardu, kterého do týmu přizval Šunek a také Vilmeta - i když u něj se nedá říci, že by jeho působení bylo něco uplně nového. Vilmet si s FCA zahrál už v GyBu lize a několikrát také na zímním turnaji BudCup.

 

Soupeřem nám v prvním kole byl poměrně dost zkušený tým, v HL už si zahrál jednu sezónu i 3. ligu, poslední roky se však postupně propadl až do 6. výkonnostního koše. I v tom nicméně znovu žhaví ambice na navrát, minulou sezónu skončil ve skupině na třetím místě a jen těsně tak nepostoupil zpět do 5. ligy. Bylo jasné, že nás nečeká nic snadného.

 

Zápas ve vzdálených Běchovicích provázel silný vítr a zatažená obloha. Hráči FCA, snad až na Trojise, který si občas do míče kopl, bohužel vůbec přes léto nehráli a bylo jasné, že fotbalová absence se do prvního zápasu podepíše.

 

I přes to však vstoupil náš tým ve žlutém do utkání dobře, aktivním napadáním donutil soupeře k chybě a nepřesnou přihrávku poslal obratem pohotovou a přesnou ranou k tyči Jarda, 1:0 ve 2. minutě. Nicméně do 10ti minut bylo vše obráceně. Nejrpve obrovská smůla, když ránu z úhlu a i poměrně z dálky zblokoval Mára, ovšem tak, že střela se vysokým obloukem a velkou rotací dostala přes Tomáše až do vzdálenějšího rohu branky. Těžko říct, jestli šlo zamezit gólu, každopádně soupeře se chytil dosti šťastným momentem. Obrat na 2:1 byl zanedlouho dokonán. Hráči hostů presovali hodně vysoko a nenechávali nám příliš času na rozehrávku, Kuba se i v těžké situaci rozhodl vše řešit konstruktivně místo odkopu a tentokrát to bylo na škodu, po ztrátě neměl útočník moc těžkou situaci.

 

FCA mělo slušné příložetisti, především Jarda vysílal zajímavé a tvrdé střely, ovšem bez gólového efektu. Po jedé šanci si pak připsal i Luky a Trojis. Objetkivně je třeba uznat, že soupeř nás na úzkém a malém hřišti dokonale překonal ve zrychlení hry středem hřiště. Tři, čtyři přesné příhrávky z prvního doteku byly v celém zápase rozhodující. Širáci si častokrát přesně a rychle nahráli ve středu pole a až příliš jednoduše se dostali do výhody přečíslení, dostali míč na šikovného hrota, který naší obraně dělal velké starosti. Nám naopak právě tento prvek v prvním zápase chyběl, nerozehranost hrála jistě velkou roli, avšak na tomto úzkém hřišti bylo všechno ještě o to víc umocněné. Na zpracováním bylo hodně málo času a my si většinou s míčem hráli každý na více doteků. Nakonec do poločasu ještě jedna střela zapadla do naší sítě, sice nebyla tak dobře umístěná, nýbrž prošla přes hráče, kvůli čemuž Tom v bráně neviděl vůbec nic. 

 

Druhé dějství jsme přidali na intenzitě, došel Vilmet, který předtím visel v dopravní koloně a hra se trochu zrychlila. Velké šance měl Trojis, do dvou z nich se dostal dobrým individuálním průnikem sám, na jednu mu asistoval Mára, všechny jeho pokusy se naneštěstí jen těsně nevešly. Rána Jardy orazítkovala tyč. Soupeř hrozil z brejků a rychlých výhozů od gólmana, jeden takový fantasticky hasil výběhem, potažmo skvělým zákrokem Tomáš, který chytal slušně. Jeden z dalších už ale přesně našel hlavního střelce Širáků a bylo 4:1. Nic jsme stále nevzdávali, tlak se stupňoval. Soupeř vystřídal, hráč již byl na hřišti a možná o půl metru před lajnou byl kolega jdoucí ze hřiště, FCA rozehrálo roh, ze kterého padl gól, ovšem lajnový rozhodčí, který celých 60 minut s maximální snahou lovil tak akorát holuby v nose vyvinul jedinou aktivitu za zápas právě v moment, kdy nám neuznal gól. Obrovskou šanci měl Mára po výtečném vhození Kuby, na zadní tyči k němu propadl míč, ovšem střela z voleje mu uplně nesedla na razanci a tak jí brankář lapil snáz, než by bývalo zdrávo. Šunek z pravé strany opřel pokus jen o boční síť. Luky se díky absenci Pepy Černého, který je jinak stavebním kamenem obrany (momentálně ještě v USA), často především ve druhém poločase stahoval do obranné dvojice, a tak dnes neměl mnoho příležitostí jak uplatnit své útočné vlohy. Kuba se začal více vysouvat směrem dopředu a několikrát se dostal přes jednoho, dva hráče, ale na zakončení už nezbylo mnoho času. Nejaktivněji působil vepředu Trojis, ale často troskotal na poněkud rozviklané koncovce, přesto to byl právě on, komu se podařilo snížit na rozdíl dvou gólů, ovšem do konce zápasu už mnoho času nezbývalo a i přes sympatický závěr se již další zásah nepodařilo zaznamenat.

 

FC A.Č.A.B. pochopitelně nevstoupil do sezóny dobře, prohra zamrzí. Je ale třeba si uvědomit, že po letní nerozehranosti a bezesporné kvalitě soupeře nezbývá nic jiného, než dát hlavy nahoru a přijmout úvodní porážku v 6. lize jako poučení a motivaci do celé sezóny. Zápasů a bodů na získání je plno, pokud budeme na hřišti odevzdávat fyzicky maximum, není důvod nevyhrávat.