HL 3. kolo (6.L): Drsný šrouby - FC A.Č.A.B. 1:6

21.09.2015 11:12

Stadion: Pražačka

Diváků: 2

Střelci za Ačab: 3 Trojis, 2 Luky, Jarda


Konečně jsme se dostali na normální hřiště, muselo to počkat až do třetího kola, kdy jsme se přesunuli z Běchovic na Pražačku. Kvalitnější umělka, větší hrací plocha, zkrátka lepší podmínky pro oba týmy.

 

Soupeřem nám tentokrát byl tým Drsných šroubů, který obě úvodní střetnutí zvládl vítězně a se skóre 8:2 opanoval prozatimní postupové příčky. Náš tým se ve druhém kole rehabilitoval z úvodního nezdaru, a tak měl motivaci dotáhnout se na svého soupeře.

 

Do sestavy se vrátil Trojis, naopak chyběl Vilmet. Zápas začal za ideálních klimatických podmínek poněkud nervózně a vyhroceně. Po několika kontroverzních momentech se v přestřelce slov ocitl rozhodčí, na kterého bez rozpaků prskaly obě dvě strany. Domácí měli v týmu dva velmi kvalitní a rychlé hráče a navíc velmi chtyře a nebezpečně zahrávali jakoukoliv standardní situaci. Největší problémy nám dělali jejich prudké přízemní střely, dalo by se říct nákopy směrem na bránu, které v chumlu těl měnily směr jak se jim zachtělo. První takovou situaci vyřešil skvělým reflexem Tomáš. V 8. minutě ale přišel gól na druhé straně, Jarda dostal kolmici vzduchem do levé hranice vápna a nádherným half volejem poslal slabší levačkou míč do protilehlé šibenice, 0:1! Soupeře to nijak závažně nerozhodilo a dál hrál svojí hru, rychlým obtočením kolem pravé lajny se dvakrát dostal do zakončení nejnebezpečnější hráč Šroubů, naštěstí vše opět jistě řešil Tomáš, který oba pokusy vyrazil na rohový kop. Tento jedinec nám dělal největší starosti, i přes jeho kilogramy měl vskutku rychlé nohy a dobré fotbalové myšlení. Jeden z jeho rohů proletěl 10 centimetrů kolem branky a jen těsně na něj nedosáhli v tandemu nabíhající spoluhráči.

 

Dnes musím náš tým pochválit za řešení brejkových situací, z nich jsme totiž soupeře uplně ničili. Hned byla vidět naše výhoda na větším hřišti. Nádherná akce se zrodila ve 20. minutě, kdy míč z obrany převzal zády Lukáš, vyměnil si ho s Márou, z jedné předal na sprintujícího Kubu na pravé lajně, který potáhl míč a narýsoval krásnou příhru mezi stopery, Mára branku levačkou doklouzávajíc těsně přestřelil. To samé se naneštěstí povedlo Trojisovi, který o 5 minut pozdějí taktéž sám před gólmanem po přesném přízemním centru z prava minul. Domácí ještě zahrozili ke konci poločasu, kdy nás na 7 minut kompletně zavřeli na naší polovině, ale jednou opět zasáhl Tom a podruhé míč trefil tyčku.

 

Zápas byl otevřený, ve vysokém tempu, ale stále jen s jedním gólovým zásahem. Na druhou půli se také rozsvítila světla, jelikož Prahu začala pomalu ale jistě pohlcovat tma.

 

Kuba zůstal na střídačce a jeho absence byla v obranných řadách dosti znát, jediný čistokrevný bek zůstal Jirka a museli vypomáhat hráči ze zálohy. V tomto utkání jsme také nastoupili s rozestavením 3-1-1, které jsme zatím mnohokrát neuplatňovali, ukázalo se ale býti hodně dobrým a průžným řešením, základ v něm však je extrémně dobrý pohyb krájních wing-backů, jenž v tomto uskupení rozhodují o zdaru a nezdaru. A právě toto nám při absenci jednoho ze dvou obránců nadělalo veliké starosti v úvodních deseti minutách druhé půle a je třeba hlavně vyzdvihnout výkon Toma v brance, který byl fenomenální. Několikrát skvělě hasil tvrdé střely ze střední vzálenosti, poradit si však musel i s nástřelem Šunka, kterýžto na poslední chvíli doslova odstřelil míč od nohy domácícho útočníka, ovšem směrem takovým, že donutil Tomáše k vynikajícímu reflexu. Míč do ulice a samostatný únik, ovšem znovu, tentokrát přesná anticipace a Tom ve skluzu, těsně za hranicí vápna přílétl do souboje a vypálil míč z pod noh forwarda do autu. Jistota ve vzduchu, přesnost při rozehře a k tradičním zákrokům opravdu vynikající nadstavba, soupeř byl dobrý a do šancí se dostat uměl, ale Tomáš byl zkrátka proti. Jen jedna mu zkazila radost z čístého štítu, kdy si po autovém vhazování zrzavý plejer narazil kolem Jirky a únikem do středu a následnou přesnou ranou k tyči srovnal na 1:1. Do konce chybělo 20 minut a od této chvíle začala smršť rychlých protiútoků z naší strany.

 

Nejprve se kolem dvou hráčů protáhl vlevo Kuba a až po faulu se muselo rozehrávat ze klidu. Mára chtěl nejprve posunout míč na Kubu, ale obránce dorazil na místo rozehry a zamezil této variantě, Mára tak poslal míč ranou kolem zdi a brankář musel vytáhnout pohotový zákrok. Opět Kuba v akci, mezitím z druhého křídla, tentokrát fantasticky přihrál na nabíhajícího Trojise, který lehkou tečí mezi nohy gólmana vrátil vedení na naší stranu. To jakoby polilo Trojise živou vodou, po chvíli se nadechl k sólu středem hřiště, kdy obešel ve sprintu tři protivníky a střelou pod gólmanem z levé strany poslal míč do branky, Luky ale po večerech bedlivě studuje podle diferenciálních rovnic a dalších matematických disciplín onen rozdíl gólů, který mu chybí na překonání Martina a posunutí se na post nejlepšího střelce FCA v historii, a tak s úsměvem na tváři doklepl míč do prázné branky. Trojisův výkřik vylekal i babičku jdoucí po stezce těsně pod stadionem. A Luky nezahálel, Jarda vybojoval míč ve středu pole a posunul ho doleva, kde už první jmenovaný přesným obstřelem zvýšil na 4:1. Soupeř ještě jednou, dvakrát zahrozil, ale síly mu docházely a Tomáš již branku dávno zavřel. A tak ještě zbyl v posledních pěti minutách čas pro Trojise, aby nejen vyrovnal gólový účet svého parťáka z útoku, ale dokonce ho hattrickem překonal. Dva slepené góly do rozhozené obrany znamenaly finální zásah do nadějí Drsných šroubů.

 

Je třeba říci, že výsledek je pro domácí až příliš krutý, zápas byl rozhodně vyrovnanější než konečný stav, FCA ale dokázalo perfektně využít prostoru, kterého se jim dostalo. Ačab sestřelil svého soupeře z brejků a výhrou 6:1 se po třetím kole dotahuje na nejvyšší příčky. Poctivý a kvalitní výkon od všech, jen tak dál.

 

Skóre po třech zápasech je 13:8. Střelce letošní sezóny i celkově najdete v příslušné rubrice zde na webu.